Joensuun Ortodoksinen Mieskuoro

Kohtalonkysymyskö?

Ollako vai eikö olla? Kas, siinä pulma!

(Shakespeare: Hamlet)

Istuessamme konserttisaleissa nauttimassa solistien, kuorojen ja orkesterien esityksistä saatamme joskus ajatella, mitä vaaditaan, ennen kuin korkeatasoinen esitys on yleisön kuultavissa. Useimmiten pohjana on vuosikausien koulutus, lukemattomat harjoitustunnit, paneutuminen nuottien tuottamiseen, sovitusten tekeminen, edestakaiset matkat harjoituksiin jne. Esiintyjät uhraavat aikaansa antaakseen kuulijoille mahdollisimman hienon esityksen.

Hof 1Näin on myös ollut yli viidenkymmenen vuoden ajan toimineen ja esiintyneen Joensuun Ortodoksisen Mieskuoron kohdalla. Mittava on se työ, jonka kuorolaiset ovat tehneet vuosikymmenien aikana. Näin on ollut sekä laulajien että kuoronjohtajien osalta. Yhteisöllisyys, joka on ortodoksisuuden ydintä, on antanut voimaa kuorolaisille kokoontua joka viikko harjoituksiin vuodesta toiseen, ja toimia niin, että kuoron menestys on ollut kohoava kaari.

Joensuun Ortodoksinen Mieskuoro on harvinaisuus. Ortodoksisia mieskuoroja on Pohjoismaissa vain kolme. Virallisesti kuoro perustettiin vuonna 1961. Kuoron tehtävänä on ortodoksisen kirkkomusiikin ja karjalaisen lauluperinteen vaaliminen ja tunnetuksi tekeminen. Yli 50- vuotisen toimintansa aikana kuoro on tullut tunnetuksi levytyksistään, radio- ja televisioesiintymisistään sekä konserteistaan kotimaassa ja muuallakin maailmassa. Konserttimatkoja on tehty ulkomaille 23 eri maahan, mm. Kreikkaan, Ruotsiin, Ranskaan, Unkariin, Saksaan, Turkkiin, NL:oon, Israeliin, Bulgariaan, Romaniaan, Puolaan ja Tanskaan.

Kuoro laulaa myös erilaisissa ortodoksissa jumalanpalveluksissa. Koostumukseltaan kuoro on ekumeeninen ja siihen kuuluu ortodoksien lisäksi laulajia myös muista kirkkokunnista. Tällä hetkellä kuoro on korkeatasoinen. Tulevaisuutta varjostaa kuitenkin hälyttävän vähäiseksi käynyt jäsenten ja laulajien määrä. Kuoro alkaa myös ikääntyä. Siitä huolimatta katsomme toiveikkaina ja innokkaina tulevaisuuteen. Uudet, erityisesti nuoret laulajat ovat tervetulleita joukkoomme.

Tänä päivänä on mahdollisuus mitä erilaisimpiin harrastuksiin. Internet ja TV vievät suuren osan ihmisten ajasta. Kulttuuritarjontakin on runsasta. Mutta pitäisi olla myös valmiutta antaa oma osansa kulttuurielämälle, ei vain nauttia siitä. Se saattaa merkitä ajan ottamista jostain muusta harrastuksesta. Mutta kuorolaulu kyllä palkitsee ja antaa tilalle monenlaista elämän sisältöä rikkaan ortodoksisen kirkkomusiikkiperinteen myötä, sekä kiinteänä laulajien yhteisönä, joka on kuoroveljien tukena arkielämän vaiheissa, ja jossa vallitsee veljellinen ja toverillinen henki.

Kuva 16Kuoroon tulemista ja liittymistä ei tarvitse pelätä tai aristella. Ajan myötä laulutaito ja nuottien lukutaito kehittyvät. Joka harjoituksiin kuuluu myös äänenmuodostusta ja muuta tarvittavaa koulutusta. Viime aikoina kuorolaisilla on ollut mahdollisuus saada tunnetun laulupedagogin Seija Nylundin opetusta ja ohjausta.

Kuoroharjoitukset ovat säännöllisesti torstai-iltaisin klo 17.30 – 20.30 ortodoksisessa seurakuntasalissa. Ilmoittautuminen kuoroon on mahdollista tuolloin sekä myös puhelimitse kuoronjohtajalle kapellimestari István Záborszkylle, puh. 040 5594059 tai sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .

Tärkeää olisi, että laulutaitoiset ortodoksimiehet ensisijaisesti, ja myös muut ortodoksisesta mieskuorolaulusta kiinnostuneet miehet osallistuisivat kuoroomme laulajina. Toivomme, että tulet mukaan joukkoomme nostamaan kuoromme uuteen loistoon! Yhdeksännen levymme teko alkaa tänä vuonna. Hankkeemme tarjoaa uusille kyvyille kokemuksia ja mahdollisuuden osallistua mielenkiintoiseen projektiin.

Seuraavat konserttimme ovat äitienpäiväkonsertti Joensuussa sekä konsertti Petroskoin Laulujuhlilla 14.–16.6.2013.

 

Tervetuloa laulajaksi Joensuun Ortodoksiseen Mieskuoroon!

Copyright © Joensuun Ortodoksinen Mieskuoro 2013. All Rights Reserved.