Joensuun Ortodoksinen Mieskuoro

Vaeltajan lauluja I


Vaeltajan lauluja I kansikuvaVaeltajan lauluja -kokoelman laatiminen alkoi 1948. Alkuperäiseen suunnitelmaan kuului sata kirkkolaulua ja sata hengellistä laulua nuoteilla varustettuna yksiäänistä kansanlaulua varten. Laulujen sanat ja sävelmät olivat peräisin oman kirkkomme piiristä täältä Suomesta, mutta myös Eestissä ja Venäjällä julkaistuista ja käyttöön otetuista lauluista. Kokoelman kirkkolauluosaan rovasti Erkki Piiroinen kokosi kaikki liturgian veisut, vigilian, rukoushetken, vainajien muistopalveluksen, sekä juhlien ja paaston eniten lauletut vakioveisut, kaikki varustettuna nuoteilla yksiäänistä laulua varten. Kokonaisuudessaan kokoelma siis sisälsi 200 laulua. Kokoelma oli valmiina vuoden 1950 puolivälissä ja arkkipiispa Herman antoi siunauksensa kokoelman julkaisulle, mikä annettiin Pyhäin Sergein ja Hermanin Veljeskunnan tehtäväksi.

Ortodoksisen kirjallisuuden julkaisuneuvoston esityksestä kuitenkin kaikki kirkko- laulut jätettiin pois ja supistunut kokoelma, sisältäen 100 hengellistä laulua, julkaistiin nimellä Vaeltajan lauluja. Laulut julkaistiin yksiäänisinä.

Runoilija Lauri Pohjanpään runo "Itkevä kannel" osuvasti ilmentää näiden laulujen sisältöä ja tunnelmaa:

Miksi soit sä, kannel pajuun ripustettu, valittaen, kuin kielin sortunein?
Sun äänes on kuin murhein hunnutettu, soi virtes tuuleen soinnuin särkynein.
Kuin lintu, sydämehen satutettu niin vihlovaisin itket sävelein,
Ah tiedän sen: ei helky kieltes kulta, niin raskas kaipuusi on Karjalaan!
Ei muuall' elämää, ei päivän tulta, ahoilla armailla vain oman maan!
On kuollut, kuollut sydämesi sulta, se irti reväisty on juuriltaan!

Vaeltajan lauluja- kokoelman nimi kuvaa hyvin ortodoksisen kristikansan tunnelmia sen vaeltaessa vuosikausia kodittomana viimeisten kohtalon vuosienjälkeen. Karjalan menettäminen ja sen kaipuu liittyvät vahvasti näihin lauluihin. Menetys jätti pysyvän jäljen karjalaiseen mielenlaatuun. Laulut ovat haikeita ja surullisia, joissa muistellaan ikävöiden ja lämpimästi menetettyä kotiseutua ja sen luostareita, joihin tehdyt pyhiinvaellukset ovat aina kuuluneet ortodoksiseen hurskauselämään. Itse asiassa kaikki kristityt ovat elämänteillään vaeltajia kohti Jumalan valtakuntaa, Nämä laulut kuvastavat tavallaan pyrkimistä ja ikävää sinne.

Sodan jälkeisenä jälleenrakennuksen aikana vaeltajan lauluilla on ollut tärkeä terapeuttinen merkitys. Niiden avulla torjuttiin kodin ja rakkaan kotiseudun menettämisen aiheuttamaa tuskaa, surua ja ikävää, Laulut vahvistivat osaltaan myös uskoa Jumalaan, parempaan huomiseen ja uuden elämän mahdollisuuksiin muuttuneissa olosuhteissa sekä loivat yhteenkuuluvuuden tunnetta usein oudoissa ja vieraan tuntuisissa oloissa.

Ortodoksisen mieskuoron konsertissa 15.9.2002 Lieksassa arkkipiispa Leo esitti toivomuksen, että kuoro ottaisi ohjelmistoonsa lauluja kokoelmasta, Niin tehtiinkin ja vähitellen kypsyi ajatus koota Vaeltajan laulut äänitteeksi.

Tälle levylle valitut laulut ovat alun perin yksiäänisiä. Kuorolle sovittamisen vaativan tehtävän ovat hienolla tavalla toteuttaneet kuoromme omat taitajat, kapellimestari István Záborzsky, dir. mus. Pauli Matveinen sekä säveltäjä Jari Knuutinen (Yari).

Joensuun Ortodoksisen Mieskuoron toive on, että nämä laulut saavat nyt uudessa muodossaankin olla ihmisten ohjaajana ja vahvistajana hengellisen elämän tiellä.

 

Levyn kappaleet

01. JÄÄHYVÄISET VALAMOLLE 3.40
02. ETEHESI, HERRA, TAHDON 3.06
03. AINA MA ITKEN JA HUOKAAN 4.03
04. RAKAS JEESUS, SALLI MINUN 4.33
05. Oi HERRA HUONEES KAUNEUS 3.34
06. MÄ TUNNEN, HERRA, PIENUUTEIN 2.23
07. VAELTAVA MUUICALAINEN 3.21
08. KUN ELÄMÄ ON TUSKAISIN 2.17
09. TUONEN KEHTOON TUUDITELLEN 5.34
10. PUHTAIN NEITSYT 3.42
11. MEIDÄN TÄHDEN KRISTUS JEESUS 2.11
12. SINUN EDESSÄS, RISTI PYHÄ 5.05
13. SUOJELUSENKELI 2.38
14. KIITÄ HERRAA MINUN SIELUNI 2.52

 

Tämän cd:n valmistusprosessia on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.
ÄÄNITYÖT: Jarmo Kähkönen, Pilfink-studio
TAITEELLINEN TUOTTAJA: István Záborzsky ja Jari Knuutinen
KUVAT: Simo Lasaroff
ULKOASU: Heikki Kotilainen

 


PopUp MP3 Player (New Window)

 

TILAA tämä levy itsellesi Levykaupastamme!

Copyright © Joensuun Ortodoksinen Mieskuoro 2013. All Rights Reserved.