Joensuun Ortodoksinen Mieskuoro

 

István ZáborszkyUnkarilainen István Záborszky valmistui sellonsoiton ja säveltapailun opettajaksi Budapestin Béla Bartókin konservatorion opettajainkoulutuksesta v. 1967. Sellotaiteilija-opettaja -tutkinnon hän sai Ferenc Lisztin Musiikkiakatemiasta sellonsoiton koulutuslinjalta v. 1970 ja kapellimestari diplomin koulutuslinjalta v. 1976, samasta Musiikkiakatemiasta.

Záborszkyllä on ollut useita konsertteja ulkomailla: Unkarissa, Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Italiassa. Vuodesta 1974 lähtien hän on johtanut vuosittain sinfoniakonsertin Budapestin Ferenc Lisztin Musiikkiakatemiassa.

Joensuun Ortodoksista Mieskuoroa hän on johtanut syksystä 1998 ja konsertoinut vuosittain useasti sekä Suomessa (Helsinki, Turku, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Iisalmi, Nurmes, Lieksa, Ilomantsi, Joensuu) että ulkomailla: Unkari (1999, 2007), Kreikka (2004) ja Saksa (2005, 2007, 2010).

Nuottisovitustyötä Záborszky on tehnyt runsaasti. Kahden edeltäjänsä tavoin on myös häneltä useita mieskuorosovituksia Joensuun ortodoksiselle mieskuorolle.

Karjalan ja koko Suomen Arkkipiispa Leo on myöntänyt kapellimestari, Director Musices István Záborszkylle Pyhän Karitsan Ritarikunnan ritarimerkin. Se voidaan myöntää Suomen Ortodoksisen Kirkkokunnan palveluksessa ansioituneelle tai sille palveluksia tehneelle kirkkokunnasta tai kansalaisuudesta riippumatta. Ritarimerkin luovutti Joensuussa Suuren Perjantain Ehtoopalveluksen jälkeen pidetyssä juhlatilaisuudessa Joensuun Ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra rovasti Iivo Suvanto.

Lehdistötiedote luovutustilaisuudesta.

Copyright © Joensuun Ortodoksinen Mieskuoro 2013. All Rights Reserved.